00 / 00
|

Бимилк им додели лактофризери на производителите на овчо млеко

Датум на објавување 23.03.2015.

Млекарницата Бимилк обезбеди 20 лактофризери во вредност од 100.000 евра за своите кооперанти, производители на овчо млеко. Лактофризерите кои денес млекарницата ги додели на бесплатно користење на своите кооперанти имаат капацитет на складирање од 10-15 тони сурово овчо млеко дневно со што значително ќе се зголеми потенцијалот за производство на квалитетно сурово овчо млеко од домашни фармери.

Снабдувањето на кооперантите со најсовремена опрема за безбедно чување на суровото млеко е само една од низата мерки со кои Бимилк ќе го стимулира производството на овчо млеко од домашни производители, а со тоа ќе придонесе за подобрување на состојбите во производството на овчо млеко, проблем кој се провлекува подолго време во македонското сточарство.

„Доделувањето на лактофризери за нашите кооперанти за сурово овчо млеко значително ќе го олесни процесот на складирање на млекото и чување на неговите карактеристики пред да биде откупено. На овој начин им се помага на млекопроизводителите, но воедно и се обезбедуваат поголеми количини на квалитетно сурово овчо млеко достапни за откуп.

Имајќи предвид дека сточарството е макотрпна работа и долготрајна дејност, Бимилк секогаш ќе остане на страната на фамилијарните комерцијални фарми преку отвореност за воспоставување на долгорочна соработка од 5 и повеќе години.“ – изјави Полексена Ристеска, маркетинг менаџер во Бимилк.

Во изминатите неколку години млекарницата реализираше бројни мерки за помош на домашното производство на кравјо млеко меѓу кои набавка на повеќе од 1200 високостелни јуници, а од оваа година паралелно со стимулирањето на производството на кравјо млеко, Бимилк ќе инвестира и во домашното производство на овчо млеко. За таа цел Бимилк има план да обезбеди генетски материјал за овчарските стада со цел кооперантите да имаат можност да го зголемат својот потенцијал, а на тој начин и да го зголемат количеството на произведено овчо млеко.

Есенцијални состојки за здрав раст на децата

Дури и мали деца знаат дека млекото нè прави силни и здрави. Млекото и млечните производи ни обезбедуваат приближно 75% од калциум...

23.06.2020.

Битолски сладолед со 10 витамини: Млечен сладолед за сите возрасти

Битолска млекара и Цермат го лансираат првиот млечен сладолед со 10 витамини на пазарот. Новиот производ е наменет за сите возраст...

04.06.2020.

Бимилк го одбележа денот на млекото со донација во Заводот за рехабилитација на деца и младинци

По повод 1ви јуни, Светскиот ден на млекото Битолска млекара реализираше значајна донација во производи за задоволување на потреби...

01.06.2020.

Стоматолозите препорачуваат јогурт и млеко за заштита на усната празнина од патогени микроорганизми

Млекото и јогуртот имаат бројни предности за здравјето без разлика дали станува збор за млад организам што расте и се развива или...

27.05.2020.

Совет од стоматолог: Зошто децата треба да пијат млеко и јогурт

Да се консумираат храна и напитоци богати со витамини и минерали е првиот и основен чекор што треба да се направи за зајакнување н...

13.05.2020.
00 / 00
|
Nazad
|
01 / 02

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Informacije o proizvodu
Proizvod i opis
Pakovanje/SKU
mlečna mast
Rok trajanja i uslovi čuvanja
Transportno pakovanje
Proteini
Ugljeni hidrati
Energetska vrednost
Balans+ jogurt
TTOSO 1kg
1g
25 dana
12 komada
3,2g
5,2g
192kJ/46kcal