00 / 00
|

Битолска млекара ја завршува годината со едукација на своите фармери

Датум на објавување 21.12.2018.

Во рамките на активностите за унапредување на соработката со своите партнери, Млекара АД Битола организираше наменска панел-дискусија со своите најголеми фармери-кооперанти, со цел информирање за промените во законската регулатива и пренесување на позитивни искуства од земјите со напредно фармерско производство.

Компанијата ги запозна фармерите со начините како би можеле да ги подобрат своите фарми и квалитетот на своето сирово млеко, со цел да ги исполнат највисоките стандарди за квалитет, користејќи ја стручната помош на Бимилк.

Гости на панел-дискусијата беа и Борче Петковски, инспектор во Агенцијата за храна и ветеринарство, кој детално ги презентираше барањата и измените во законската регулатива во насока на приближување кон регулативата и стандардите на ЕУ, како и проф. д-р Љупче Кочоски, деканот на Биотехничкиот факултет во Битола, кој пак презентираше практични аспекти на модерно фармерство, запознавајќи ги фармерите на кој начин можат да ги исполнат и одржат критериумите за прва категорија на фарми.

Панел-дискусијата ја заврши директорот на суровина во Млекара Битола, Драган Илиевски, кој ги презентираше најновите светски трендови во млечното говедарство, како и можностите за примена на истите во македонски услови, со цел унапредување на фармите и олеснување на поважните операции на фармата со примена на механизација, автоматизација, компјутеризација и каде е можно роботизација.

Млекара Битола ќе остане доследна на определбата да ги поддржи своите фармери и сите оние кои ќе изразат јасна намера и желба да работаат заедно со нас на унапредување на своите фарми. Ние ќе продолжиме да ги стимулираме партнерите да инвестираат во својот бизнис на многу различни начини и сакаме да потенцираме дека имаме заеднички цели, затоа што само со домашна здрава сировинска база, Бимилк може да смета на сигурна иднина“, изјави Драган Илиевски, директор на суровина во Бимилк.

На настанот официјално беше потпишан и договор за деловно техничка соработка помеѓу Бимилк и Биотехничкиот факултет во Битола, со кој всушност се продлабочува нивната соработка токму и во насока на заедничка поддршка и развој на млекопроизводителите.

Инаку поддршката која ја дава Бимилк за своите фармери се состои од повеќе различни стимулативни мерки, вклучително поддршка за инвестирање во модерна земјоделска механизација наменета за производство на сточна храна, подобра шталска и молзна опрема, млечни грла стока со подобра генетика или автоматизација и компјутеризација на нивните фарми. Истовремено, на своите партнери компанијата им нуди и стручна помош, со цел поддршка при проектирање на нови фарми, но и за унапредување, одлучување и примена на мерките за постигнување на нивните цели.

Од Бимилк потенцираа дека со инвестирање во иднината на своите фармери, компанијата практично инвестира и во својата иднина и токму затоа има за цел да придонесе за што поголема продуктивност, економичност, а со тоа и поголема профитабилност на своите кооперанти.

Битолски со 10 витамини - прв јогурт со збогатен состав за поздраво детство

Новиот јогурт е проширување на портфолиото Битолско со 10 витамини, со цел да се понудат производи што се хранлива поддршка на сек...

20.02.2020.

Зошто ни е неопходен калциумот и која е улогата на Д3 витаминот?

Калциумот е важен за здрави и цврсти коски. Тоа е нешто што речиси секој од нас го знае како факт.

11.02.2020.

Пет причини зошто треба да кажеме ДА за свежото млеко

Во светот сѐ повеќе расте бројот на поддржувачите на свежото млеко кои што тврдат дека бројни се придобивките од консумирањето во...

04.02.2020.

Дали свежото млеко треба да се вари?

Свежото млеко е најдобриот избор за здрав хранлив пијалак што изобилува со нутритивни состојки.

28.01.2020.

Како да ги препознаете знаците на остеопороза и како влијае консумацијата на Д3 витамин?

Зголемената физичка активност, помало консумирање алкохол и цигари и соодветна исхрана каде има зголемен степен на калциум се од г...

24.01.2020.
00 / 00
|
Nazad
|
01 / 02

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Informacije o proizvodu
Proizvod i opis
Pakovanje/SKU
mlečna mast
Rok trajanja i uslovi čuvanja
Transportno pakovanje
Proteini
Ugljeni hidrati
Energetska vrednost
Balans+ jogurt
TTOSO 1kg
1g
25 dana
12 komada
3,2g
5,2g
192kJ/46kcal