00 / 00
|

Како да ги препознаете знаците на остеопороза и како влијае консумацијата на Д3 витамин?

Датум на објавување 24.01.2020.

Ја нарекуваат тајна болест, бидејќи нејзините симптоми се појавуваат доцна. Ја нарекуваат и женска болест, бидејќи посебно во делот на менопауза најмногу страдаат коските кај жените. Остеопорозата е се почеста состојба, се зборува за неа и се работи на нејзина превенција. Тоа е состојба каде коските стануваат порозни, меки и кршливи. Оваа ситуација, во голем степен придонесува за појава на сериозни скршеници дури и при лесни падови и удари. Скршениците на колк кај постарите лица, кои се проследени со неспособност за извршување на основните дневни активности, многу често се случуваат поради присуство на остеопорозата.

Како да си помогнеме самите на себе и да ја превенираме оваа состојба? Најлесен и наједноставен начин е преку храната, односно со внесување на препорачаната количина на витаминот Д3 во организмот. Функцијата на витаминот Д3 е да го стимулира калциумот за подобро апсорбирање и сврзување во самиот организам. Како примарни производи кои содржат Д3 витамин односно калциум се млекото и млечните производи, рибиното масло и жолчката од јајце. Овде, исто така спаѓаат и туната, лососот, говедскиот дроб, сок од портокал, спанаќ и блитва.

Млекото секако е клучен извор на овој витамин и токму заради широката и секојдневна консумација на млекото, Битолска млекара своето постоечко свежо млеко дополнително го збогати со уште Д3 витамин. Така, свежото млеко од Бимилк е единственото на пазарот коешто во една чаша од 250ml е содржано 37,5% од препорачаниот внес на Д3 витамин. 

Зголемената физичка активност, помало консумирање алкохол и цигари и соодветна исхрана каде има зголемен степен на калциум се од голема помош за превенција на остеопорозата.

Есенцијални состојки за здрав раст на децата

Дури и мали деца знаат дека млекото нè прави силни и здрави. Млекото и млечните производи ни обезбедуваат приближно 75% од калциум...

23.06.2020.

Битолски сладолед со 10 витамини: Млечен сладолед за сите возрасти

Битолска млекара и Цермат го лансираат првиот млечен сладолед со 10 витамини на пазарот. Новиот производ е наменет за сите возраст...

04.06.2020.

Бимилк го одбележа денот на млекото со донација во Заводот за рехабилитација на деца и младинци

По повод 1ви јуни, Светскиот ден на млекото Битолска млекара реализираше значајна донација во производи за задоволување на потреби...

01.06.2020.

Стоматолозите препорачуваат јогурт и млеко за заштита на усната празнина од патогени микроорганизми

Млекото и јогуртот имаат бројни предности за здравјето без разлика дали станува збор за млад организам што расте и се развива или...

27.05.2020.

Совет од стоматолог: Зошто децата треба да пијат млеко и јогурт

Да се консумираат храна и напитоци богати со витамини и минерали е првиот и основен чекор што треба да се направи за зајакнување н...

13.05.2020.
00 / 00
|
Nazad
|
01 / 02

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Informacije o proizvodu
Proizvod i opis
Pakovanje/SKU
mlečna mast
Rok trajanja i uslovi čuvanja
Transportno pakovanje
Proteini
Ugljeni hidrati
Energetska vrednost
Balans+ jogurt
TTOSO 1kg
1g
25 dana
12 komada
3,2g
5,2g
192kJ/46kcal