00 / 00
|

Колку млекото е потребно за здрава исхрана на децата

Датум на објавување 09.12.2020.

Динамиката на растот и развојот на детскиот организам ја поставува исхраната. Здравата и балансирана храна подразбира консумирање биолошки вредни прехранбени производи кои можат да ги задоволат енергетските потреби на детето и секако, да обезбедат квалитативен и квантитативен внес на хранливи материи во организмот.

На децата им треба урамнотежена исхрана со сите видови храна - зеленчук и овошје, производи од цели зрна и протеинска храна. Односно секојдневно детето треба да внесува комбинација од неколку житарки, различни видови зеленчук и овошје, протеини, растителни и животински и млеко и млечни производи.

Млекото е еден од клучните елементи кои треба да ги содржи детскиот оброк. Секојдневното консумирање млеко и млечни производи е важно затоа што содржат лесно искористлив калциум клучен за развојот на детето, за градење на коскената маса и за зацврстување на коските, а уште и неопходните и корисни протеини.

Токму заради доброто и достатното снабдување на младиот организам со сите витамини и минерали, дури и оние што децата тешко ги примаат, постојат млека чиј состав е збогатен со витамини и минерали, како Битолското млеко со 10 витамини. Составот на ова млеко е збогатени со десетте најнеопходни витамини, витамин А, витамини од спектарот Б, Б1, Б3, Б5, Б6, Б7, Б9 и Б12, витамин Е и особено важниот во комбинација со калциумот, витаминот Д3, затоа што ја подобрува апсорпцијата на калциумот од млекото и неговата максимална искористеност. Витаминот А помага во развојот на видот, одржување добра кожа, како и го зајакнува организмот против инфекции. Витаминот Б6 помага за зајакнување на имунитетот, Б1 за цврсти мускули а Б3 за енергија.

Тоа е клучот за здрава и урамнотежена исхрана, бидејќи секој вид храна има единствена мешавина од хранливи материи - макронутриенти (јаглени хидрати, протеини и маснотии) и микроелементи (витамини и минерали), чија функција е и зајакнување на организмот за полесна одбрана од вируси, болести, настинки.

Покрај здравата и адекватна исхрана за децата, исто е важно уште од раното детство да се создадат здрави навики во исхраната посебно за консумирање, разновидна и избалансирана храна.

00 / 00
|
Nazad
|
01 / 02

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Informacije o proizvodu
Proizvod i opis
Pakovanje/SKU
mlečna mast
Rok trajanja i uslovi čuvanja
Transportno pakovanje
Proteini
Ugljeni hidrati
Energetska vrednost
Balans+ jogurt
TTOSO 1kg
1g
25 dana
12 komada
3,2g
5,2g
192kJ/46kcal