00 / 00
|

Зошто е потребно да се консумира млеко

Датум на објавување 24.11.2020.

Млекото е есенцијална состојка за здрав раст и развој на децата но, исто така, рамноправно учествува и во воспоставувањето баланс во исхраната на возрасните. Калциумот од млекото е неопходен за мускулната функција и правилен и цврст развој на коските. Дури до 75% од потребниот калциум го добиваме преку млекото и млечните производи. 

 

Додека пак, внесот на протеини во организмот е од исклучителна важност особено за растот и развојот, но и за обновувањето на клетките и регулацијата на имуниот систем. Млекото се смета како „целосен протеин“ односно ги содржи сите 9 есенцијални аминокиселини потребни за телото да функционира на оптимално ниво.

 

Со консумирањето млеко се поврзуваат здравите коски поради моќната комбинација на хранливи материи, како калциум, фосфор, калиум, витамин К2 како и протеини кои тоа ги содржи. Консумацијата на млеко може да спречи коскени заболувања како што е остеопорозата, па затоа и е важно да биде дел од секојдневната исхрана.

 

Млекото, исто така е одличен извор на витамини и минерали, а воедно и потребни хранливи состојки кои се недоволно консумирани. Тука посебно се препорачливи млека што се со збогатен витамински состав, како што е Битолското млеко со 10 витамини, така што со консумирање на ова млеко, покрај основните нутритивни состојки се внесуваат  и уште 10 неопходни витамини. Меѓу другото, обезбедува калиум, Б12 и витамин Д3 кои не се дел од многу состојки во дневното мени. Витаминот А, магнезиумот, цинкот и Б1 се исто така дел од придобивките кои ги нуди млекото, а се од исклучителна важност за правилно функционирање на човечкиот организам. Сите тие играат значајна улога во јакнењето на организмот.

 

Неретко пиењето млеко е поврзано и со намален ризик од губење на мускулатурата поврзана со возраста односно стареењето. Неговата редовна консумација овозможува поголеми физички перформанси кај постарите возрасни лица, а додека пак консумацијата после тренинг може да го намали оштетувањето на мускулите, да го поттикне мускулното закрепнување, да ја зголеми силата па дури и да ја намали болката во мускулот. Всушност, млекото е природна алтернатива на високо обработените протеински пијалаци наменети за пост-тренинг.

 

Разновидноста и балансирањето во исхраната е клучно за правилно функционирање на еден организам, а млекото е еден од производите со најсеопфатно дејство врз процесите во организмот.

00 / 00
|
Nazad
|
01 / 02

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Informacije o proizvodu
Proizvod i opis
Pakovanje/SKU
mlečna mast
Rok trajanja i uslovi čuvanja
Transportno pakovanje
Proteini
Ugljeni hidrati
Energetska vrednost
Balans+ jogurt
TTOSO 1kg
1g
25 dana
12 komada
3,2g
5,2g
192kJ/46kcal